black-and-white close up fingers

Weet je nog het moment dat je je schoen mag zetten? Je zingt een liedje samen met je broertje of zusje. Het gevoel, van wat gaat er komen….? Je voelt de spanning en sensatie. “Wat zit er in mijn schoen als ik opsta?” Op school zal iedereen aan je vragen wat er bij jou in je schoentje zat. Mijn ouders komen uit Marokko, eerste generatie. Dus bij Sinterklaas konden ze zich niets voorstellen. Ze begrepen niet waarom die schoen toch elke keer bij de verwarming stond.

En toch hield ik vol… Elk jaar gewoon mijn schoentje zetten. En dit jaar, had ik besloten het anders te doen. Ik ga een liedje zingen. Zo hard, dan de Sint ons huis niet kan overslaan. En ja hoor, het lukte… ik stond op, rende naar mijn schoen en…. een rolletje MENTOS! Nu kan ik er hard om lachen. Het gevoel wat de Sint en Piet mij gaven, is dat ik mij bijzonder voelde. Eens per jaar, extra aandacht voor mij. Nou ja, als ik dan iets kreeg. Lees meer

succesvolle-diversiteitsaanpak

Steeds meer organisaties denken na over wat wel en niet werkt op het gebied van diversiteit. Er is al veel literatuur verschenen op het gebied van diversiteit, maar de vraag die ik geregeld hoor van organisaties is:” Wat werkt er nou wel en wat werkt er nou niet?” Herken je dat gevoel dat je weinig tijd hebt? Je tijd is kostbaar en je wilt direct effect hebben met de diversiteitsaanpak die je inzet. Geen tijd om uitgebreide rapporten te lezen? Voor jou vatten we de belangrijkste bevindingen van de diversiteitsonderzoeken van McKinsey (2015 en 2018) samen.

Diversity Matters & Delivering through Diversity

Lees meer

correct-diverse-diversity

Een nieuwe functie, nieuwe omgeving, nieuwe collega’s, nieuw team, nieuw organisatiecultuur. In de afgelopen jaren heb ik de luxe gehad om veel nieuwe dingen te doen. Dat bracht met zich mee dat ik elke keer weer moest acclimatiseren in een nieuw team. De kat uit de boom kijken, wennen, de cultuur leren kennen. Alles was nieuw, behalve de vragen… Ik merkte keer op keer dat collega’s die mij net kenden, mij zagen als Marokkaan, en mij daarom allerlei standaardvragen stelden. Waarom ik geen hoofddoek droeg? Of ik in Marokko was geboren? Of ik mij meer Nederlands voelde of Marokkaans? Ik leerde daar steeds beter mee omgaan, zeker door mijn werk als adviseur diversiteit en inclusie.

Erbij horen als basisbehoefte Lees meer

hokjes-denken-is-functioneel

Als trainer/ implementatiemanager diversiteit ben ik altijd op zoek naar inspiratie. Zo kwam ik op het onderstaande Ted-filmpje Color blind or color brave?. De strekking van dit filmpje is dat het praten over kleur binnen een organisatie nogal gevoelig kan zijn. Maar door in gesprek te gaan met elkaar hierover, kan juist veel verschil maken. We hebben allemaal onze eigen overtuigingen, onze eigen vooroordelen. Of je nou jong, oud, donker of blank bent, we hebben allemaal onze eigen oordelen over andere groepen, andere mensen. We denken allemaal in hokjes. Sterker nog, categoriseren is juist functioneel. Je dag doorkomen zonder de wereld om je heen in hokjes te stoppen is bijna onmogelijk. Bij het zien van een tafelblad met poten eronder, maken je hersenen direct de vertaling dat het een tafel is waar je bijvoorbeeld je kop koffie op kunt zetten.

Lees meer