succesvolle-diversiteitsaanpak

De kern van een succesvolle diversiteitsaanpak

Steeds meer organisaties denken na over wat wel en niet werkt op het gebied van diversiteit. Er is al veel literatuur verschenen op het gebied van diversiteit, maar de vraag die ik geregeld hoor van organisaties is:” Wat werkt er nou wel en wat werkt er nou niet?” Herken je dat gevoel dat je weinig tijd hebt? Je tijd is kostbaar en je wilt direct effect hebben met de diversiteitsaanpak die je inzet. Geen tijd om uitgebreide rapporten te lezen? Voor jou vatten we de belangrijkste bevindingen van de diversiteitsonderzoeken van McKinsey (2015 en 2018) samen.

Diversity Matters & Delivering through Diversity

Uit deze onderzoeken blijkt dat bedrijven beter presteren, wanneer zij veel divers samengestelde teams hebben. Een van de observaties is dat bedrijven die actief inzetten op diversiteit en inclusie, een 35% hogere winstmarge hebben dan bedrijven van een vergelijkbaar kaliber zonder diversiteitsaanpak. Hierbij zit de winst van diversiteit en inclusie dan met name op het gebied van:

 • een betere werving van toptalenten,
 • een sterkere klantgerichtheid,
 • verhoogde medewerkerstevredenheid, en
 • verbeterde besluitvorming.

Wat moet je hiervoor doen?

 • Committeer je en zorg voor een cascade-effect;
 • Koppel het diversiteit- en inclusiebeleid aan de groeistrategie;
 • Creëer een initiatieven portfolio; en
 • Zorg voor op maat gemaakte initiatieven.

Verandering in organisatiecultuur

Vanuit mijn ervaring als adviseur diversiteit en inclusie, merk ik dat het opbouwen van een diverse en inclusieve organisatiecultuur een proces is van een lange adem. Diversiteit gebeurt niet vanzelf. Het start niet met een memo van de directie en eindigt niet met de werving van enkele individuen van de doelgroepen die ‘ontbreken’ binnen een organisatie. Het vergt juist een verandering in de organisatiecultuur.

Diversiteit gebeurt echter niet vanzelf

Dit doe je door middel van trainings- en adviestrajecten met toegewijde ambassadeurs binnen de organisatie. Hierbij is het van belang om de juiste acties in te zetten op het gebied van:

 1. Inclusief leiderschap
 2. Organisatieprocessen
 3. Inclusieve organisatiecultuur

Wil je hier meer over weten? Check welke trainingen wij aanbieden of volg ons via LinkedIn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie