karima-advies

Black History Month

Auteur: Karima el Bouchtaoui 

Deze maand is het in sommige delen van de wereld Black History Month. Hierbij is aandacht voor het Nederlandse koloniale verleden. Geschiedenis was op school altijd mijn leukste vak. Vond het interessant om te horen hoe mensen in het verleden leefden. Maar de geschiedenis of het verleden is alleen van belang als we er van leren door te zorgen dat we het nu beter doen. Wat kunnen we van het koloniale verleden leren? Voor mij is het dat ik mezelf nog beter leer kennen wat betreft mijn eerste indrukken van de ander die niet op mij lijkt. De ander die zo anders is. Hoe meer de ander niet op je lijkt, hoe meer afstand je (onbewust) van die persoon neemt. We trekken allemaal toe naar mensen die we aardig vinden, dus op ons lijken.  Maar hoe zorgen we voor meer insluiting? Als je niet bewust bezig bent met inclusie, dat sluit je anderen automatisch uit. Wil je zorgen dat je met jouw gedrag anderen die niet op je lijken, gelijk behandeld? Dan zijn deze 3 tips iets voor jou:

1.     Verdiep je in de geschiedenis. Door te weten wat er in het verleden gebeurd is, kun je ervoor zorgen dat je er nu anders mee omgaat. Bezoek bijvoorbeeld The Black Archives. Een historisch archief waarbij zwarte en andere perspectieven ten toon worden gesteld die anders vaak onderbelicht blijven;

2.     Wees je bewust wat je van een ander vindt als je iemand ontmoet. Leer over je eigen vooroordelen en aannames over anderen; Wist je dat je binnen een minuut al (onbewust) een oordeel hebt gevormd? Sta hier eens bij stil en vraag jezelf af of dit oordeel positief of negatief is? Je kunt je gedrag dan aanpassen hierop. Zit iemand in je allergie? Kijk dan waar deze allergie bij jezelf vandaag komt en probeer alsnog nieuwsgierig te zijn naar de ander.

3.     Leer anderen, die misschien in eerste instantie niet op je lijken, kennen. Wees nieuwsgierig en heb geen oordeel. Waarschijnlijk lijkt de ander meer op je dan je zou verwachten. Hoe beter je ‘de ander’ kent hoe minder vooroordelen je hebt.

Share