Leidinggevenden die in een ander land hebben gewoond en een langere tijd hebben gewerkt, zijn het meest succesvol in het leiden van een (divers) team. Dit principe heet “Fish out of Water”. Buiten je eigen comfortzone een team aansturen waarbij medewerkers niet jouw normen en waarden hebben, betekent dat je je moet leren aanpassen. Je creativiteit groeit, waarbij je de ander als uitgangspunt leert nemen. Je ontwikkelt inclusieve leiderschapsvaardigheden.

Nu leid ik sinds enige tijd een team. En ik denk terug aan mijn eigen werkervaringen. Opgroeien in een Marokkaans gastarbeidersgezin betekende dat ik geen idee had wat de normen en waarden waren op een Nederlands kantoor. Ik voelde mij de eerste jaren van mijn carrière elke dag wel buiten mijn comfortzone.

Ik zie nog goed voor mij hoe mijn vader, voordat hij naar zijn werk ging, zijn schoenen aan deed in de gang. Tijdens het strikken van zijn veters, hoorde ik hem uitleggen dat je altijd naar je baas moest luisteren en moest doen wat hij vroeg. Je eigen mening verwoorden of assertief meepraten in een vergadering was voor mij dan ook een brug te ver. De uitspraak van mijn vader droeg ik altijd bij mij.

Ik ben nu 42 en natuurlijk veel geleerd. Maar ik besef mij wel dat veel biculturelen hebben geleerd zich aan te passen aan de verschillende werelden waarin ze leven. Het duurde even, maar uiteindelijk heb ik het om weten te zetten in een kracht. Een kracht waarbij ik anderen motiveer om open te staan voor diversiteit en mij in te zetten voor gelijke kansen. Wat is jouw ervaring? Heb jij je wel eens anders gevoeld?

Neem contact op
Ter verbetering van onze dienstverlening wordt op onze site gebruik gemaakt van cookies.