Les 2: Hoe je meer doelgroepen bereikt met je vacaturetekst

Stel je voor, je wil graag een nieuwe bluse kopen en gaat daarom in verschillende kledingswinkel. Maar op die een of ander manier, dragen de mannequins kleeding die totaal niet bij jouw lichamsvorm past. De kleuren en stijl van blusen die ze in de winkel hebben, passen ook helemaal niet bij jouw manier van zelfexpressie en jouw stijl. Op de advertenties van de winkel die aan de raam hangen, herken je jezelf ook niet terug. Ondanks dat je eigenlijk écht een blus nodig hebt, besluit je om de winkel te verlaten zonder iets te kopen. Omdat jezelf gewoon niet herkent in wat er in de winkel aangeboden wordt.

In de wereld van vacatureteksten kan het precies zo voelen voor mensen die op zoek zijn naar een baan: Dat je op zoek bent naar een nieuwe stap in jouw carriere en je ook haarstikke getalenteerd bent. Maar dat je alleen vacatures tegenkomt die jou het gevoel gevel dat ze niet voor jou bedoelt zijn. Door de taalgebruik, het beeldmateriaal, de arbeidsvoorwaarden, de functie-eisen die genoemd worden. 

Daaroom is het inclusiever maken van jouw vacatureteksten cruciaal als je potentieel talent niet wil mislopen een een bredere doelgroep wil aantrekken. Er zijn namelijk verschillende aspecten bij het opstellen van een vacaturetekst die ervoor kunnen zorgen dat bepaalde doelgroepen direct afhaken. Omdat ze zich niet aangesproken voelen van jouw vacaturetekst. Welke de vijf meest belangrijke zijn, hebben we voor jouw op een rijtje gezet:

Vijf tips om jouw vacaturetekst inclusiever te maken

  1. Beperk de functie-eisen: Beperk jezelf op de vijf meest cruciale functie-eisen in de vacaturetekst. Stel met de hele selectiecommissie vast wat de meest belangrijke eisen zijn die een kandidaat voor een functie moet meebrengen. Klingt lastig? Dan kunnen deze vragen je helpen om een keuze te maken: Wat zijn dingen die een kandidaat op dag 1 moet kunnen om de functie goed uit te kunnen voeren? Wat zijn de “Pre’s” en wat zijn “Must Haves”? Maak onderscheid hierin. En zijn er competenties die iemand binnen drie maanden kan leren, en die daaroom niet noodzakelijk een harde eis hoeven te zijn?
  2. Ken je doelgroep: Wie is jouw doelgroep? Op welke platform zoekt ze normaliter naar een baan? Wat is de gemiddelde opleiding van deze doelgroep? Als je dat over jouw doelgroep weet, kan je jouw vacaturetekst gericht op deze groep aanpassen. Wil je graag jongere mensen aantrekken? Dan overweeg bijvoorbeeld jouw vacature op Social Media platformen zoals TikTok of Instagram te plaatsen.
  3. Inclusieve taalgebruik: Heeft jouw doelgroep gemiddeld en lagere opleiding? Gebruik dan een toegankelijke tal in jouw vacaturetekst die makkelijk te begrijpen is. Wil je meer vrouwen en non-binaire mensen aanspreken? Let dan op een gender-neutrale schrijfstijl door bijvoorbeeld “(V/M/X)” achter de functietitel te zetten of ‘masculine’ termen en zinnen (zoals “Je staat stevig in jouw schoenen”) te vermijden. 
  4. Representatie in het beeldmaterial: Verder helpt het om beeldmaterial te gebruiken waarop jouw beoogde doelgroep vertegenwoordigd is. Dat zorgd voor herkenning en dat deze doelgroep zich nog meer uitgenodigd voelt om te solliciteren.
  5. Arbeidsvoorwaarden: Wees transparent over het salaris en de arbeidsvoorwaarden in jouw vacaturetekst. Mensen willen namelijk direct een inschatting kunnen maken wat er voor het in zit. Als je een specifieke doelgroep wil bereiken, denk ook goed erover na wat voor arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn voor hen. Wil je meer jongere mensen bereiken? Denk dan erover na om flexibel te zijn met het werken vanuit thuis of vanuit het buitenland, omdat deze voorwaarden bijzonders belangrijk zijn voor mensen in deze doelgroep.

Wil je nog meer weten over hoe je jou vacatureteksten inclusiever kan maken om jouw beoogde doelgroep beter te kunnen bereiken, het beste talent niet te missen of om gewoon meer (diverse) kandidaten aan te spreken? Kijk dan het video van Karima, waar ze jou nog meer vertelt over het thema.