Stel je voor, je wil graag een nieuwe bluse kopen en gaat daarom in verschillende kledingswinkel. Maar op die een of ander manier, dragen de mannequins kleeding die totaal niet bij jouw lichamsvorm past. De kleuren en stijl van blusen die ze in de winkel hebben, passen ook helemaal niet bij jouw manier van zelfexpressie en jouw stijl. Op de advertenties van de winkel die aan de raam hangen, herken je jezelf ook niet terug. Ondanks dat je eigenlijk écht een blus nodig hebt, besluit je om de winkel te verlaten zonder iets te kopen. Omdat jezelf gewoon niet herkent in wat er in de winkel aangeboden wordt.
In de wereld van vacatureteksten kan het precies zo voelen voor mensen die op zoek zijn naar een baan: Dat je op zoek bent naar een nieuwe stap in jouw carriere en je ook haarstikke getalenteerd bent. Maar dat je alleen vacatures tegenkomt die jou het gevoel gevel dat ze niet voor jou bedoelt zijn. Door de taalgebruik, het beeldmateriaal, de arbeidsvoorwaarden, de functie-eisen die genoemd worden.
Daaroom is het inclusiever maken van jouw vacatureteksten cruciaal als je potentieel talent niet wil mislopen een een bredere doelgroep wil aantrekken. Er zijn namelijk verschillende aspecten bij het opstellen van een vacaturetekst die ervoor kunnen zorgen dat bepaalde doelgroepen direct afhaken. Omdat ze zich niet aangesproken voelen van jouw vacaturetekst. Welke de vijf meest belangrijke zijn, hebben we voor jouw op een rijtje gezet:
Wil je nog meer weten over hoe je jou vacatureteksten inclusiever kan maken om jouw beoogde doelgroep beter te kunnen bereiken, het beste talent niet te missen of om gewoon meer (diverse) kandidaten aan te spreken? Kijk dan het video van Karima, waar ze jou nog meer vertelt over het thema.