Les 4: 3 tips om objectiever te beoordelen en de beste kandidaat te vinden

Hoe leuk zou het zijn als je een machine zou hebben die kandidaten op de meest objectieve manier op hun competenties beoordeelt? Met als resultaat dat de meest geschikte persoon de baan zal krijgen en jouw nieuwe collega wordt.

Klinkt als toekomstmuziek? Misschien. Maar het weghalen van onze menselijke invloed bij een beoordeling zou een oplossing kunnen zijn voor het waarborgen van objectiviteit. Want, zoals we weten, we zijn allemaal bevooroordeeld en kijken met deze subjectieve bril naar kandidaten. Maar als je jouw buikgevoel laat leiden bij de keuze voor een nieuwe collega loop je het risico op mismatches en mis je het beste talent voor jouw functie.

Nu heb ik helaas geen machine voor je die op een objectieve manier de beste kandidaat voor je kan vinden. Maar ik heb wel andere tools en trucjes voor je die je kunt gebruiken om de meest objectieve beslissing over kandidaten te nemen!

Hieronder vind je drie belangrijke tips voor een objectieve beoordeling:

Drie tips voor een objectieve beoordeling:

  1. Voorafgaand bepaalde beoordelingskader: Het gebruiken van een normeringtabel voor de competenties die je uitvraagt helpt om de invloed van onbewuste vooroordelen op jouw beoordeling te verkleinen. Deze normeringstabel maak je met de hele selectiecommissie aan het begin van het selectieproces. Stel dus gezamenlijk aan het begin vast op welke vijf kerncompetenties je kandidaten gaat beoordelen. Vervolgens beslis je samen welke antwoorden op jouw competentievragen goed, voldoende en onvoldoende zijn. Met behulp van deze normeringstabel beordeel je dan de reacties op jouw vacaturetekst en de antwoorden in het selectiegesprek. Door de beoordelingscriteria alvast in het begin vast te stellen, hebben aspecten die niets met de functie te maken hebben minder invloed op jouw beoordeling. Dat maakt een objectievere beoordeling van kandidaten mogelijk!
  2. Stel iedereen dezelfde vragen: Om iedereen objectief met elkaar te kunnen vergelijken is het belangrijk dat elke kandidaat dezelfde condities voor het solliciteren maar ook tijdens het selectiegesprek krijgt. Dat betekent dat je als selecteur iedereen dezelfde vragen stelt. Stel dus tijdens het selectiegesprek geen nieuwe (competentie)vragen aan de ene kandidaat, welke je een andere kandidaat niet stelt.
  3. Individuele beoordeling om groepsdruk te vermijden: We kennen het allemaal: We komen uit een selectiegesprek en gaan onze indruk van de kandidaat direct met de andere selecteurs bespreken. Echter kan dit voor groepsdruk zorgen en jouw beoordeling beïnvloeden. Het kan namelijk ertoe leiden dat je jouw beoordeling aanpast aan de inschatting van andere selecteurs. Verder is er ook het risico dat je als hele selectiecommissie een favoriete kandidaat hebt. Hierdoor kan het gebeuren dat je vooringenomen naar het volgende gesprek met een andere kandidaat gaat. Zorg dus ervoor dat je als selecteur eerst individueel de beoordeling van een kandidaat doet en pas met andere beoordelaars spreekt voordat je alle kandidaten hebt gesproken.

Wil je nog meer leren over hoe je kandidaten op de meest objectieve en eerlijke manier met elkaar kan vergelijken? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.