Beken kleur – in drie stappen voorbij kleurenblindheid

Net als deze man zou ik graag willen dat mijn huidskleur er niet toe doet. Helaas merk ik in de praktijk dat ik op basis van mijn kleur nog steeds anders behandeld word dan witte mensen. Door te zeggen dat je geen kleur ziet, maak je het gesprek hierover vrijwel onmogelijk.

Ook in onze trainingen komt het fenomeen kleurenblindheid voor. Deelnemers zeggen vaak dat ze ‘geen kleuren zien’ of ‘niet denken in groepen’. Want ‘we zijn allemaal mens’. Het is een mooi ideaal. Toch doet het geen recht aan het feit dat er in de samenleving meetbaar verschillend wordt omgegaan met mensen van kleur ten opzichte van witte mensen. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar om het onderscheid tussen groepen te beëindigen moet je eerst het onderscheid maken.

Zie jij ook geen kleur, maar wil je wel aan de slag met een inclusieve organisatie? Vanuit onze ervaring geven we je drie stappen om voorbij kleurenblindheid te gaan en je idealen waar te maken.

Onzichtbaar

Het probleem is dat met onzichtbaarheid van kleur ook de problemen die samenhangen met kleur onzichtbaar zijn. Uit een studie gedaan in 2013 van Zou & Dickter blijkt dat witte mensen die zeggen geen kleur te zien onbewust een sterkere afkeur te hebben voor een zwarte vrouw die racisme aankaart ten opzichte van witte mensen die niet kleurenblind zijn. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat met het onzichtbaar zijn van huidskleur ook de problemen die op maatschappelijk niveau gepaard gaan met huidskleur onzichtbaar blijven.

Het is goed te verklaren waarom juist vaak witte mensen last hebben van kleurenblindheid: voor deze groep is hun huidskleur inderdaad irrelevant voor hun maatschappelijke deelname. Dit verschil in meetbare ervaringen tussen de groep die de norm is en de groep die de norm niet is zien we ook op andere vlakken. Zo is ‘kleur’ in de zin ‘ik zie geen kleur’ gemakkelijk inwisselbaar voor bijvoorbeeld afkomst, religie, seksuele voorkeur, genderidentiteit, leeftijd, functie, etc.

Tijd om dit patroon te doorbreken met behulp van de volgende stappen:

Stap 1: Vind de bron van je kleurenblindheid

Merk je weerstand op bij een gesprek over bijvoorbeeld kleur? Ga bij jezelf na waar die weerstand vandaan komt. Op het moment dat het je raakt, gebeurt dat voor een reden. Zeggen dat je geen kleur ziet en vervolgens wel heel geïrriteerd zijn wanneer mensen het hebben over kleur is natuurlijk al een signaal dat er juist wel iets aan de hand is.

Stap 2: Ga in gesprek met de ander

Het is oké om niet exact hetzelfde perspectief van het leven in Nederland te hebben als een persoon van kleur. Het kan juist daarom heel waardevol zijn om in gesprek te gaan met iemand die nare ervaringen op basis van huidskleur juist wel heeft en ervan te leren. Onderzoek laat zien dat empathie en inlevingsvermogen de basis zijn voor het aanvullen van je wereldbeeld.

Stap 3: Realiseer je ideale wereld

Hoe tegenstrijdig het mogelijk ook is, het is dus wel van belang dat je leert denken in kleur en andere vormen van diversiteit. Alleen wanneer een hele grote groep mensen bereid is de maatschappelijke problemen rondom minderheden te zien, hoe groter de kans dat er ook daadwerkelijk iets aan gedaan wordt. Door met je eigen kleurenblindheid aan de slag te gaan bouw je dus actief aan een wereld waarin iedereen ook daadwerkelijk gelijkwaardig wordt behandeld.

 

Aan de slag met kleurenblindheid?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan contact met ons op. Ocullus consultancy wil je graag ondersteunen.