Objectief werven en selecteren – De toekomst van onze zoektocht naar talent?

Bij Ocullus bieden we niet alleen trainingen rondom diversiteit en inclusie en objectief werven en selecteren aan, maar we leveren ook wervingsdiensten voor organisaties die op een inclusieve en objectieve manier de beste match voor een functie willen vinden.

Deze keer willen we graag het succesverhaal van Saïd Idbid met je delen. Met behulp van onze methode van objectief werven en selecteren heeft hij een nieuwe baan gevonden bij de ABU. Na drie maanden hebben we hem opnieuw gesproken en hem gevraagd naar zijn ervaringen met objectief werven en selecteren. Lees het interview om meer te leren over zijn ervaringen!

Hoe heb je de werving bij Ocullus ervaren?

Ik ben ervan overtuigd dat de manier van objectief werven en selecteren die jullie toepassen de toekomst is van werving en selectie. Toen ik ervoer dat ik geen cv naar Ocullus hoefde te sturen voor de ABU-functie, was ik eerst heel verbaasd en dacht: ‘Maar hoe werkt dat dan?’ Maar na er veel over te hebben nagedacht, besefte ik wat voor voordelen dit heeft. Het is voor het vinden van de juiste match voor een functie veel belangrijker om te kijken naar welke competenties een kandidaat meebrengt. Een cv bevat veel informatie die aannames en onbewuste vooroordelen kan oproepen bij de selectiecommissie. Daardoor richt je je niet op de competenties die je in een kandidaat zoekt, maar op aspecten die minder belangrijk zijn. Door niet om het cv te vragen, maar alleen competentiegerichte vragen te stellen, blijft de focus op wat echt cruciaal is voor het uitvoeren van de functie. Ook trek je mensen uit diverse doelgroepen aan die je met de traditionele manier van werven vaak niet zou hebben bereikt. Zelf zou ik nooit naar de ABU of specifiek deze functie hebben gekeken, omdat ik de organisatie niet kende. Maar toen ik door Ocullus in aanraking kwam met de functie en de kerncompetenties, voelde ik me wel heel erg aangesproken.

Wat vind je uniek aan deze aanpak?

Ik denk dat wat deze manier van werven uniek maakt, het feit is dat je door te focussen op competenties mensen en organisaties bij elkaar brengt die elkaar anders niet zouden hebben gezocht of gevonden. Met de traditionele manier van werven sluit je vaak veel mensen uit, omdat ze zich minder aangesproken voelen door jouw vacature, maar ook omdat je mensen op basis van aspecten afwijst die niets te maken hebben met de kern van de functie. Als een bepaald diploma niet op je cv staat, betekent dat niet automatisch dat je niet over de competenties beschikt die nodig zijn in een functie. Dus ik merk dat ik door deze manier van werven een baan heb gevonden die bij mij en mijn competenties past, die ik wil inzetten, en de organisatie is ook heel blij met wat ik bijdraag aan deze functie. Dus het is echt een win-winsituatie.

Heb je nog feedback voor ons? Wat wil je graag met andere organisaties delen?

Jullie moeten gewoon doorgaan en meer organisaties leren deze methode toe te passen. Dit is gewoon een eerlijkere manier om te werven en te selecteren. En je krijgt gewoon betere kandidaten aan tafel. Ook vinden werkzoekenden op deze manier functies en organisaties die beter bij hen passen. De maatschappij en de arbeidsmarkt veranderen zo snel, dus moeten we onze manier van werven en selecteren ook aanpassen. Ik denk echt dat deze manier van werven de toekomst is.

 

Ben je op zoek naar een geschikte kandidaat voor een functie?

Dan helpen we je hier graag bij. Neem contact met ons op via de contactpagina, en we bespreken jouw wervingsbehoeften graag verder.