Hoe hebben veiligheid op de werkvloer en het creëren van een inclusieve organisatie met elkaar te maken? Een paar weken terug onthulde de Volkskrant dat er bij het programma De Wereld Draait Door sprake was van een structureel onveilige werkcultuur. Medewerkers zouden jarenlang zijn weggepest en geïntimideerd. De onthullingen bij het programma van BNNVARA hebben in ieder geval één positief effect: veiligheid op de werkvloer staat weer bovenaan de maatschappelijke agenda.
Gelijkwaardigheid bij een inclusieve organisatie
Veiligheid en inclusie zijn sterk met elkaar verbonden. Een inclusieve organisatie zorgt ervoor dat medewerkers gelijkwaardig deelnemen, met als resultaat dat medewerkers ervaren dat ze erbij horen en tot hun recht komen (Eertink & Kreinsen, 2019). En dat kan alleen gerealiseerd worden wanneer het veilig is.
Drie stappen naar een veilige en inclusieve organisatie
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In deze blog lees je over drie stappen op weg naar een veilige en inclusieve organisatie: zet koers, wees eerlijk en heb lef.
Stap 1: Zet koers naar een inclusieve organisatie
Veel organisaties geven aan dat ze inclusie belangrijk te vinden. Zeggen dat je inclusie belangrijk vindt is helaas niet voldoende om ook inclusief te handelen. Zeggen dat je inclusief bent zonder je inclusief te gedragen heeft juist het tegenovergestelde effect: wantrouwen. Om congruentie te bereiken tussen je intentie en je gedrag dient inclusie toe te treden tot de kernwaarde van jouw organisatie. Dit doe je door een heldere visie neer te zetten en elke afdeling, van bestuur tot werkvloer, te betrekken bij de uitvoering van een inclusieve organisatie.
Stap 2: Wees eerlijk over groeipijn
Zoals in de introductie staat aangegeven, inclusie is een proces. De weg naar een inclusieve organisatie is geen rechte lijn. Er zullen dus fouten worden gemaakt. Dat hoort erbij. Wat je ziet is dat organisaties in een kramp schieten en de fout gaan begraven. En juist dat laatste is funest: mensen onthouden het wanneer een reactie uitblijft. Wees dus eerlijk over je leermoment en zeg hoe je het de volgende keer anders gaat doen. Dat is kwetsbaar, maar ook krachtig. Het is een sterk signaal naar je medewerkers en de buitenwereld dat je in staat bent om verantwoordelijkheid te nemen en de lessen te trekken uit het verleden.
Stap 3: Heb het lef om bij je keuze te blijven
Uit de stukken van de Volkskrant blijkt dat de problemen bekend waren, zowel bij de redactie als bij de omroep. En toch heeft er niemand ingegrepen. Als buitenstaander is dat makkelijk praten. Uit deze casus blijkt dat het realiseren van een veilig en inclusief werkklimaat moeilijker is dan het lijkt. Als je eenmaal een koers hebt gezet is het belangrijk dat je deze ook vasthoudt. Iedereen met een goedgevulde maag kan zeggen morgen op dieet te gaan, maar hoeveel mensen doen het dan ook daadwerkelijk? Juist in tegenspoed zal blijken hoeveel de nieuwe koers waard is. Wees in tijden van tegenspoed dus slagvaardig.
Neem concreet acties vanuit alle lagen
Samenvattend, alleen organisaties die oprecht inclusiever willen worden en hierop concreet acties op ondernemen zullen daarin slagen. Het omarmen van leermomenten is in dat proces cruciaal. En een veilige werkplek ontstaat alleen wanneer vanuit alle lagen van een organisatie, en onder elke omstandigheid, de moed wordt getoond om vast te houden aan de nieuwe koers.
Contact
Wil je hulp bij de invoering van een inclusieve organisatie of heb je vragen? Maak een afspraak voor een adviesgesprek. Bel ons 085-0470311 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Tekst Joey Velberg