Op weg naar inclusieve zorg waar iedereen terecht kan

Is inclusieve zorg in Nederland een realiteit? Uit een rapportage van de NOS blijkt namelijk dat veel vrouwen in Nederland na een bezoek aan de dokter een verkeerde diagnose krijgen. Dat is in eerste instantie natuurlijk pijnlijk voor de vrouwen zelf. Maar het zegt ook iets over hoe we de zorg in Nederland hebben ingericht en hoe inclusief we zorg verlenen.  En dan met name het feit dat zorg is gebouwd op het lichaam van de man. In eerste instantie lijkt dat heel vreemd, want ongeveer de helft van ons land is vrouw: hoe kan het dat we er niet in slagen een zorgsysteem in te richten dat voor iedereen werkt?

Blinde vlekken door onbewust kiezen

Toch is dit fenomeen goed te verklaren met een bril van diversiteit & inclusie. Een norm heeft de neiging om zichzelf instant te houden. Dat komt onder andere door de manier waarop ons brein werkt. We krijgen dagelijks zoveel informatie op ons af, dat we die informatie wel moeten bundelen en categoriseren. Dat is in essentie dus heel nuttig. Alleen heeft dat proces wel tot gevolg dat we blinde vlekken creëren. Met name wanneer we ons met mensen omringen die erg op ons lijken. En dat doen we: onbewust kiezen we mensen in ons netwerk waarin we onszelf herkennen. Als een bepaald gedachtegoed in een groep eenmaal bestaat, blijft het dus bestaan.

De noodzaak van inclusieve zorg

Dit proces gebeurt geheel automatisch. Professor Sondra Thiederman verwoordt het als volgt: “Het hebben van vooroordelen maakt je geen slecht persoon, het maakt je mens. En omdat je mens bent, ben je in staat om te veranderen. Bewustwording speelt hierbij een sleutelrol. Door de noodzaak van verandering, inclusieve zorg te benadrukken, wordt de kans op verandering, steeds groter”.

Op weg naar inclusieve zorg

De samenleving is meer dan een verzameling mannenlichamen. De noodzaak is wat ons betreft glashelder: op weg naar inclusieve zorg waar iedereen terecht kan. Zorg die voldoet aan de zorgvraag bij vrouwen is een mooie eerste stap in dat proces.

Betere zorg voor vrouwen

Meer kennis over het vrouwenlichaam en vrouwspecifieke aandoeningen is hiervoor essentieel. De stichting Voices for Womenmaakt zich hard voor betere zorg voor vrouwen in Nederland. Zij zijn een petitie gestart voor meer onderzoek naar gezondheidsklachten van vrouwen. De petitie is op donderdag 22 november aangeboden aan de Tweede Kamer.

Contact

Wil je meer weten over je eigen blinde vlekken en hoe je zorgt voor een meer inclusieve organisatie? Bel ons 085-0470311 of vul het contactformulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Tekst Joey Velberg